Wednesday, 20 July 2016

Persiapan DPA

Assalamualaikum

Seperti yang diberitakan pada entry yang lepas, aku telah berjaya menempatkan diri sebagai Kadet PTD tahun 2016 ni. Bila fikir balik macam tak percaya pulak. Tapi tu la namanya rezeki. Benda yang kita tak sangka tu la sebenarnya yang Allah nak bagi pada kita. Alhamdulillah.. Rase bersyukur sangat-sangat. Walaupun mungkin berita ni dah basi (dah hampir 2 bulan dah), tapi rase kesyukuran tu masih lagi aku terasa.

Bagi calon yang berjaya pada temuduga lepas, kami akan mengikuti kursus Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam ataupun DPA bermula 24 Julai 2016. Kursus ni merupakan anjuran Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) yang perlu dihadiri dan lulus dengan jayanya bagi tujuan perlantikan ke jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD). Kursus ni merangkumi 8 bidang PTD dan akan dijalankan selama 9 bulan 28 hari dan dijangka tamat pada 21 Mei 2017. Kursus ini termasuklah modul Tentera, Polis, Bomba dan OBS selama 14 minggu di Sarawak. Maknanya kami ni pun belum tentu lagi dilantik ke jawatan PTD. Kami perlu menghadiri kesemua modul dan lulus dengan jayanya dalam program DPA ni barulah boleh dilantik menjadi PTD. Markah lulus setiap modul adalah 65%. Agak tinggi la kalau dibandingkan dengan markah lulus di universiti. Aku buat master dulu pun passing mark 50% je. Markah 65% tu dh kira merit yang nak masuk distinction dah tu. Haha... Itulah die proses-proses yang perlu dilalui sebelum dilantik sebagai PTD. So lepas ni kalau korang nak kutuk-kutuk PTD tu fikir-fikirkanlah.

Tahun ni intake PTD ramai sikit tapi takdelah seramai tahun 2010 tu. Tahun 2010 intake PTD sampai 1000++. Terkejut gila aku tgk statistik yang org JPA tunjuk hari tu. Tahun 2016 ni, intak yang sepatutnya 300 ditambah kepada 400 orang. Aku pun tak tahu kenapa tapi semua ni rezeki untuk calon simpanan la sebab diorang la yang paling gembira bila dapat surat tawaran tu. Ye la.. Mau nye tak gembira. Memula ingatkan dah takde harapan sekali dapat surat tawaran. Kalau aku pun happy. Rezeki korang la. Based on orang yang datang taklimat hari tu, ada dalam 390 orang yang hadir. Dan tak semua tu yang akan terima tawaran. Mungkin ada lagi yang menarik diri di saat-saat akhir. We will see on the 24th of July.

Atas sebab tu, aku memang agak busy la 2-3 minggu ni. Busy menguruskan dokumen-dokumen berkaitan. Oleh sebab kami ni belum dikira penjawat awam, kami ni sebenarnya macam scholar JPA je. So kami kene isi borang perjanjian dengan JPA. Antara lain perjanjian ini menyatakan bahawa kami tidak boleh menarik diri dan setelah tamat dengan jayanya, kami perlu berkhidmat dengan kerajaan untuk tempoh masa setahun. Kalau gagal menepati syarat tersebut (termasuklah gagal), maka kami kene bayar denda kepada JPA. Lepas tu ada la jugak dokumen-dokumen lain yang perlu diselesaikan seperti pemeriksaan kesihatan, borang profile dan macam-macam borang lain lagi la. Nasib baik aku dh siapkan kebanyakan borang tu sebelum raya hari tu. So raye tu lega sket la. Dan oleh sebab aku nak kahwin Oktober ni, aku dedikasikan masa aku selepas raya ni untuk menguruskan urusan-urusan perkahwinan. Yang ni pun banyak jugak borang yang kene isi. Memang 2-3 miggu ni hidup aku penuh dengan borang. Rasenye urusan kahwin ni dah hampir selesai. Harap-harapnye begitulah.

Untuk masuk DPA ni, banyak jugak kos yang terlibat. Baju-baju yang perlu disediakan seperti kemeja  berwarna pastel yang tidak bercorak, sepasang lounge suit, baju batik, t-shirt dan seluar track hitam. Kalau tak berduit memang sakit jugak la. Nasib baik la parents aku bole la tolong sikit-sikit. Kalau harapkan aku ni memang dah kering dah. Maklum lah.. 9 bulan menganggur. Mane la nak ada hasil. 

Itulah dia sedikit sebanyak update tentang diri aku dan program DPA INTAN ni. Aku mengharapkan doa rakan-rakan dan para pembaca supaya segala urusan aku sepanjang DPA ni dipermudahkan. Risau jugak nak pergi kursus pada umur yang dah nak masuk 30-an ni. Yang lain ramai yg masih di usia pertengahan dan awal 20-an. Semoga aku berjaya menamatkan program ini dengan jayanya. Rasanya masih belum terlewat untuk mengucapkan selamat hari raya kepada semua. Hehe..


Thursday, 12 May 2016

3 years and a master later. Alhamdulillah!

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...

Semalam aku dapat satu berita yang sangat menggembirakan aku. Sampai meleleh air mata aku. Menangis kegembiraan. Menangis sebab terharu. Syukur kepada Allah di atas segala nikmat dan kurniaanNya. Allah has always been so generous with me. Cuma aku je selalu menjadi hambaNya yang tidak bersyukur. 


Remember the PTD interview I was talking about? Alhamdulillah that is the result I got. Setelah tiga tahun menunggu dan mencuba. Alhamdulillah aku berjaya temu duga tersebut. Walaubagaimanapun keputusan ni belum rasmi lagi. Keputusan rasmi berdasarkan surat pemberitahuan yang akan SPA keluarkan. Harap-harap portal SPA tu tak troll aku la. Kalau tak, sedih gila la aku. Haha.. Alhamdulillah...

Aku nak mengucapkan berbanyak terima kasih kepada kedua ibu bapa aku yang memang aku tau terlalu banyak mendoakan aku. Diorang memang nak sangat anak diorang jadi PTD. Terutamanya ayah aku sebab dulu die pernah apply tapi sampai stage interview tak lepas. PAC pun die lepas time tu. Memang aku respect la ayah aku sebab zaman dulu bukan senang nak lulus PAC. Takpe la abah. Kalau bukan rezeki abah, rezeki anak abah. InsyaAllah nanti aku akan realisasikan impian ayah aku nk pakai no. 1 dress. Mak aku pun same jugak. Semua kawan-kawan die yang nak pegi Mekah buat umrah die akan kirim doa utk aku. Doa mama Allah dah tunaikan.

Jauh lagi perjalanan hidup ini sebenarnya. Ini baru permulaan. Along the way, I am sure that there will be a lot of challenges that I have to face. Sebagai manusia, aku melihat melalui pemikiran aku sebagai seorang manusia. Dan mengikut pertimbangan aku, ini adalah jalan yang terbaik untuk aku. Mungkin aku betul, mungkin aku salah. Kita tak tau apa yang menanti aku di awal, pertengahan atau penghujung jalan ni. So aku kene sentiasa minta petunjuk dan bimbingan daripadaNya. Semoga semuanya baik-baik sahaja. Semoga kita bersangka baik pada ketentuanNya.

Alhamdulillah.. Alhmadulillah.. Alhamdulillah..

Thursday, 14 April 2016

Quaterly Update

Assalamualaikum

Dah lame jugak aku tak update blog ni. Sementara ada masa yang banyak ni, aku rase lebih baik aku update blog ni. Bajet popular pulak kn? Hahaha.. To be honest, when I started blogging, I have never intended to make my blog popular. I thought it is a good canvas to write down my thought or experience as a memory and reminder to myself. I write for myself. Not for others. If you find it useful and inspiring, Alhamdulillah. If otherwise, I am so sorry.

Well... It has been almost 5 months since I came back from my master's study. And since then, not much is happening in my life. I think the biggest one is the fact that I got engaged in December 2015 (honestly, can it get any bigger than that??). Since then, no good news at this moment. I spent my day at home doing nothing other than watching TV and surfing the internet for the past 5 months. Bukan aku tak apply kerja. Rasenye dah beratus-ratus jawatan yang aku mohon. Tapi apakan daya, rezeki aku tak sampai lagi. Dalam beratus kerja yang aku apply tu, ada la 5 organisasi panggil aku interview. Paling awal sekali UiTM untuk TPM. Rasenye yg tu dikira gagal la tu sebab tak panggil2 pun. Memula diorg mintak buat ujian personaliti. Lepas tu mula la interview die ikut subjek masing-masing. Aku dulu ade 4 orang panel yang merupakan pensyarah FSG. Die mintak kita bentangkan research proposal kita dlm bilik tu. Memang hancus giler la. Mane la aku nk prepare research proposal. Penat master pun tak abes lg time tu weyy. Aku memang tak harap sangat la. I know it is not for me. Proposal aku pun main buat ala kadar je sebab aku memang takde idea research ape nk buat. Lepas tu masa nk siapkan proposal pun dlm seminggu je. Memang teruk la proposal aku tu. 

My second interview was with Shell Cyberjaya. Well.. I know what you thinking. Shell. It must be a very good one. Sebenarnya jawatan yang aku apply tu cuma customer service je. Operator telefon. Tapi gaji yang diorg bagi agak mahal. So aku pun pegi je la. Lama jugak aku kene interview. Interview Shell ni ade stages die. Memula die akan bagi briefing dulu. Die akan mintak perkenalkan diri dulu. Lepas tu barulah die akan mula tanye bende-bende lain seperti pengalaman dan sebagainya. Aku tak ingat sangat flow die sebab interview tu bulan 12 lepas. Aku tak dapat recall. Tapi memang die tanye macam-macam la. Dalam sejam jugak aku kene interview. In the end, die bg tau aku yang jawatan ni tak berapa sesuai dengan aku. Sebab jawatan ni tak perlu orang teknikal pun. Aku pulak siap ade master. Diorang cakap rugi la kalau aku kerja customer service je. In other words, I am overqualified. Sebenarnya daripada awal lagi aku dah expect bende ni. But for the sake of experience, aku pegi jugak la. Lagi pun dekat je Cyberjaya tu. But their office is seriously very nice. So kiranya interview ni pun kira gagal la.

Then tak lame lepas tu aku dapat 3rd interview pulak. Kali ni syarikat kecik je. Company chemical analysis as a chemist. Company kecik ni interview die simple je. Lebih straight forward. Die bg tau awal-awal yang gaji yg diorang boleh offer tak banyak. Sikit je. Aku cakap tak kisah pun sebab aku cuma nak kerja. Lepas tu owner tu cakap yang aku ni overqualified (again... sigh). Walaupun aku menepati kriteria yang die nak (lelaki, CGPA pun ok), tapi die tak nak aku merugikan masa depan aku sebab die yakin ade peluang yang lebih baik untuk aku di luar sana. But he is a good man though. Bekas pensyarah kimia USM. His words are very calming and he gave me a lot of encouragement. Before we end the interview, he wished me all the best. So, gagal lagi la kiranya.

At this point, I was actually tired of this job seeking conundrum. I was very hard this time. I think 10 times harder than my previous experience with job application. Ade la beberapa kali aku mengalami mental break down. Dan beberapa kali tu jugak la tunang aku memberi semangat pada aku. Then about last month, aku dapat pulak temu duga pergawai pertanian DBKL. Memula tu semangat jugak la kan. Hepi sebab dapat interview. Tapi bila aku tau yang jawatan kosong ada 1, tapi calon temu duga 50 orang, aku mula berpijak pada realiti kehidupan. The interview was ok but with the percentage of passing is 2%, I know it is almost impossible. Lagi pun time aku interview tu ade staff yang memang dh berkhidmat dgn DBKL. So mesti la die calon yang paling berkaliber skali. So aku pun tak harap.

Last week, aku pegi interview PTD. Well, sebenarnye ni lah jawatan yang paling aku target sekali. Selama ni bila aku mental break down, aku selalu yakinkan diri aku bahawa Allah nak bagi aku PTD tahun ni. Somehow it keeps me going. It eases my anxiety of not securing a job yet. So aku memang melakukan persediaan rapi la since aku pun takde kerja dekat rumah. Dalam sebulan jugak la bercakap sorang-sorang untuk simulate interview session. Boleh dikatakan aku memang well prepared. Tiba hari interview, aku calon 1st. Dengan mata yang mengantuk sebab malam tu tidur tak lena, aku pun memulakan sesi interview. Well, it was ok but not outstanding. Aku dapat rasakan yang aku ni just another candidate. I believe that I failed to make a big impression on my panels. Ade jugak masa di mana aku blank dan aku tergagap nak teruskan kata-kata. But overall, ok la. Not outstanding. Soalan yang die tanye banyak pasal diri sendiri dan pasal master aku dulu. Agak lame interview aku. Dalam setengah jam but I personally don't think it indicates anything. Ramai yang aku dengar interview sekejap yang berjaya. Rase sedih jugak because I think I just blew my chance of securing my place. And after the interview session, I seriously doubt that Allah didn't give me any job because He wants me to secure this job. I think His message is not what I thought it was. Sedih sangat.

Walaubagaimanapun, aku memang berdoa bersungguh-sungguh supaya Allah letakkan tempat yang terbaik untuk aku. Aku harap rezeki aku dipermudahkan sebab aku berniat nak menyempurnakan agamaNya bulan Oktober nanti. Semoga aku tabah menerima ketentuanNya dan semoga jalan ku dipermudahkan olehNya. Sebab aku melihat melalui pandangan mata. Tapi pengelihatan Allah itu melebihi pandangan fizikal semata-mata. Allah lebih mengetahui. Rabbi yassir wala tu'assir. Amiin...

Friday, 26 February 2016

Bad things, bad mood



Assalamualaikum

I am not particularly in a good mood. Semalam aku perasan ade lekuk yang agak dalam dkt kereta aku. Lekuk dkt A-pillar. I am very sad because I take care of my car very well. And the dent situated on what I consider as the chassis or the bone of the car. Something which is not replaceable. Kalau pintu kemek, kita boleh ganti seketul pintu tu. But the a-pillar is integrated with the chassis. Therefore, it is not replaceable and I can only cement the area. Huwargghhhh.... T____T


Location of A-Pillar


The dent

Aku pun tak perasan mane aku dapat lekuk ni. Setahu aku, aku tade pun langgar apa-apa time drive. Looking at the size of the dent, I must have hit something hard and heavy. Tapi memang aku takde pun langgar apa-apa time drive tu. Kalau ada, mesti bunyi sangat kuat dan mesti aku akan perasan. Aku syak lekuk ni kene time aku parking dekat INTENGAH time PAC hari tu. Aku park bawah pokok dan kebetulan petang tu hujan lebat giler dkt area PJ. Maybe ada dahan yang jatuh lalu mencederakan kereta kesayangan aku ni. Aisey... Sedih hati aku. Mula la perasaan membuak-buak nak tukar Mazda 3 or Mazda CX5.

Ok lah... Redha je la ape yang berlaku. Harap ada hikmah di sebalik kejadian. Ada satu lagi kejadian sedih aku nak cerita. Baru-baru ni aku menyertai Program Assessment Centre (PAC) untuk jawatan PTD M41. Untuk orang menganggur macam aku ni, dipanggil PAC pun dh kira hepi sebab keje lain tu memang tak panggil-panggil pun lagi. Ni pengalaman pertama aku menyertai PAC. Dan aku rase pengalaman buruk jugak la kot.  Kalau tak silap aku, PAC ni diadakan semula. Batch terakhir yang perlu melalui PAC adalah batch 2012. Batch 2013 sampai 2015 tak perlu menghadapi PAC. Lulus je exam terus pergi interview. Rase menyesal jugak la sebab tahun lepas tak balik untuk interview. Tapi takpe la. Mungkin takdir aku mcm ni. This year is one of the most rigorous selection for the post of PTD. Aktiviti pertama PAC kali ni adalah Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK). UKJK terdiri daripada aktiviti ukur BMI, curl up, sit and reach, hand grip and last but not least, beep test. Memang rasa mcm nak amik askar je aku rase. Aku pun tak faham kenapa perlu buat aktiviti-aktiviti ni tapi takpe lah. Saya yang menurut perintah, maka aku gagahi jua. Siapa yang tak lepas UKJK tidak dapat meneruskan perjuangan ke peringkat seterusnya. UKJK bermula kira-kira jam 9 pagi dan tamat pada jam 1 tgh hari. Keputusan sama ada berjaya atau tidak diberitahu pada jam 2 ptg. Kalau tak berjaya, maka kene pulang. Bagi yang berjaya, akan meneruskan aktiviti seterusnya yang merupakan esei BM dan BI. Habis je esei BM dan BI, boleh mula mendaftar masuk asrama INTAN dan bersiap-siap untuk menghadapi aktiviti LDK. Aktiviti ni kisah kapal karam dan kene pilih seorang untuk dibuang. Memula kita kene bincang siapa yang nak dibuang dan kemudian setiap kumpulan akan diberikan satu watak dan kami perlu mempertahankan watak kami untuk kekal dalam kapal tersebut. Kami dikehendaki membentangkan hujah kami di hadapan semua peserta dan akan ada sesi soal jawab bagi pembentangan tersebut. Tapi aku tak tau macam mane die assess kami sebab aku tak nampak langsung fasi yang bertugas mencatit markah. Mungkin aku terlepas pandang kot. Habis je aktiviti LDK tersebut, setiap seorang akan diberikan tajuk Pengucapan Awam dan Public Speaking untuk dipersembahkan pada keesokan harinya. 

Pengucapan awam ni memang aku cuak. Dua-dua pun aku cuak sama ada BM or BI. Sebabnya aku ni bukanlah seorang yang pandai berkata-kata. Lepas tu malam tu aku tak boleh nak buat preparation sangat sebab terlalu penat menghadapi UKJK. Jadi memang aku tak bole nak menghafal teks ucapan aku. Jadi aku ambil keputusan untuk ingat point sahaja. Tibalah masa yang dinantikan. Aku diberikan turn yang dalam lingkungan pertengahan. So aku dapat tengok la orang lain present dulu. Dan ada di antara ahli kumpulan aku yang menghafal teks mereka tetapi ada jugak ramai yang hanya membaca teks. Demm.. Aku semakin cuak sebab aku rase bench mark mereka agak tinggi. Sampai giliran aku, memula aku sombong taknak baca nota. Aku simpan nota dalam blazer. Lepas tu tengok2 aku lupa point kedua. Hahaha... Ape lagi, seluk poket tengok nota la. Tapi aku takdelah terus membaca nota tu. Aku cuma tengok point dan huraikan sendiri isi tersebut. Di akhir sesi tersebut, panel bagi tahu yang kami perlu tingkatkan keyakinan dalam pengucapan awam kami. Die cakap kalau isi bagus tapi penyampaian membosankan, maka isi tu orang akan terlepas pandang. Tapi memang betul la die ckp tu sebab aku rase pengucapan awam group kami memang agak membosankan termasuk la aku. Hahaha... Lepas tu bersedia untuk ke public speaking pulak.

Public speaking ni kami dapat panel yang sangat baik. Mr. Wong name nye. Die memang baik dan bagi kami encouragement. Setidak-tidaknya dapat lah mengurangkan degupan jantung aku yang dh tahap helicopter apache ni. 1st two presenters memorized their text as before. Aku presenter ke 3. Aku mcm biasa tak hafal skrip tapi explain je la ikut sedap mulut. Aku bawak nota ke depan tapi kali ni aku memang tak rujuk langsung. Cuma pegang mcm tu je. Public speaking aku agak berterabur dengan isi yang ntah pape. Haha... Tapi aku harap die nampak la yang aku ni natural. Bukan hafal or bace text macam yang lain tu. Lepas habis je semua peserta, Mr. Wong buat sesi suai kenal dan kami berbual-bual la dengan die. Antara soalan yang ditanya berapa kali apply PTD. Dan dari situ baru la aku faham kenapa aku rase kerdil dalam group tu. Ada sorang mamat ni dh penah dpt reserve list utk PTD. Ade sorang pompuan ni dh penah reserve list utk Juruaudit W41. Sorang lelaki ni dh penah dapat pun Pegawai Pemakanan tapi die tolak. Tinggal la aku sorang je yang menganggur. Hahaha... Abes je semua bende tu, kami pegi bilik lain untuk group discussion pulak.

Assessor kami untuk kali ni nampak muda giler. Aku rase umur die abes tua pun dalam awal 40-an. Tapi aku rase umur sebenar die hujung 30-an. Die ni PTD drpd JPN. Kalau ikut apa yang diorg bg tau, panel utk PAC ni gred M52/M54. Untuk umur die berada di gred M52, memang luar biasa la. Sebab tu la ramai yang gila nak jadi PTD. Cepat gila naik gred. Berbalik kepada tajuk discussion, kami dapat tajuk empowering disabled in Malaysia. Group discussion ni la yang paling aku yakin sekali sebab aku rasa aku agak menyerlah tanpa menidakkan hak orang lain untuk bercakap. Banyak jugak idea-idea bernas serta contoh-contoh inisiatif kerajaan yang aku bentangkan dalam discussion tersebut. Harap-harap dapat la cover markah Public Speaking dgn Pengucapan Awam yang hampeh tadi tu.

Overall aku sebenarnya tak yakin dengan kemampuan aku untuk ke peringkat temuduga. Sebab aku tau ramai lagi yang power-power dalam batch aku tu. Dalam kumpulan aku pun dh rase kerdil, apatah lagi dalam keseluruhan batch aku tu. Belum lagi batch lain dan tempat-tempat lain pulak. Honestly memang susah nak dapat tapi we never know. Tipu lah kalau aku ckp aku tak berharap. Tak berharap buat apa datang PAC kn? Memang aku berharap sangat-sangat tapi aku tak terkejut kalau aku tak berjaya PAC ni. Cuma aku tetap berdoa agar aku diberikan peluang. Tapi pada masa yang sama aku harap aku redha walau apa pun yang Allah tentukan untuk aku. Dengar cerita daripada 2.8k orang yang menamatkan PAC, hanya 1k sahaja yang akan ditemuduga. Harap-harap aku ada la dalam 1k tu. Walaubagaimanapun, aku bersyukur diberikan peluang untuk menghadiri PAC. Baru la aku tau yang sebenarnya aku ni hanya jaguh kampung. Haha... Doakan aku rakan-rakan. Yang lebih penting lagi doakan aku redha menerima apa jua ketentuan Ilahi.

Itulah die cerita sedih aku. PAC hancus, kereta pun hancus. Nasib badan.

Friday, 12 February 2016

Yang tersirat dan tersurat

Assalamualaikum...

Actually, there are a lot of things which we don't understand in life. Things which defy logics and thing which can't be explained by the physic of life. There is a words in the Quran to explain this matter. "It is possible that you dislike a thing which is good for you and that you love a thing which is bad for you. Allah knows while you do not" (Al-Baqarah 216).

Sounds familiar? I believe that everyone must have had experienced this moment when nothing is going to what you have planned even though that the plan was carefully constructed. I experienced this kind of moment several time in my life. Speaking of which, I am currently engaging myself in this situation where all the things that I have planned for is going down the drain. Well.. Most of it it not all. Upon having my master, I planned to have a good job in the private sector. Or having a job in the oil and gas industry (not very keen though but the pay is tempting) and then start to think on buying a house. Unfortunately for me, when I came back to Malaysia, our economy is in a slump. To make matters worse, the price of oil has been a record low. It is a bad news for a job seeker like myself because the industry is chopping of the number of workers and on the other hand, we are trying to get in to that industry. That is why I am still a jobless 29 years old bloke after almost 4 months of returning to Malaysia. Well, this is not the first time my plan went to the drain. It is similar and spookily deja vu to what I have gone through in the year 2009 when I came back from studying medicine. But Alhamdulillah.. This time I am wiser and calmer to face this situation. 4 months without a job and I am still not blaming the fate.

I am not saying I have a good and strong faith (Iman). I too have had a moment when I feel desperate and there is a time when I started to blame my fate. But whatever you do, you just can't change that. Because just like the ayat I mentioned above. You know nothing about what is best for you and what is not good for you. He is the best planner because His knowledge is boundless.

I still remember what my former boss told me. I was having a discussion on how my planned to get married at the age of 25 was not successful. I told him that I don't want to have a children who are still in their studies when I retire. Then he told me his situation. He married when he was 26 which is as what he planned. He has similar thinking to me. He wants to have children as early as possible so that his children will be able to make a living before he retires. You know what? He had his first child 6 years after his marriage. Even his properly thought of plan still can't beat the plan from the Almighty. Because we are nobody. Always remember that.

Thursday, 10 December 2015

Alhamdulillah

Assalamualaikum

Agak lame aku tak menulis di ruangan ini. Aku pun dah hampir terlupa yang aku mempunyai sebuah blog. Alhamdulillah.. Selepas setahun berada di negara orang, aku telah pulang semula ke negara tercinta pada 18 Oktober yang lalu. Waktu aku pulang tu, result keseluruhan master aku tak dikeluarkan lagi. Tapi alhamdulillah result aku dh diumumkan secara rasmi lebih kurang 2 minggu lepas dan aku berjaya menamatkan pengajian sarjana aku. Lega rasenye.

Ade ramai jugak yang tanye. Susah ke buat master dekat UK ni? Aku tak berani sangat nak komen. Pasal susah ke senang tu bergantung pada banyak faktor. Kene tengok jugak kursus yang korang ambil, universiti mana dan sama ada secara coursework atau research. Aku boleh tolong jawab melalui pengalaman aku je. Aku buat master secara coursework. So aku tak boleh nak komen lebih pasal master research ni. Kalau course aku, aku boleh cakap yang ianya takde lah mudah sangat. Tapi pada masa yang sama takde lah susah sangat. Cuma yang susahnya dari segi pembahagian masa. Ada satu masa tu, aku kene hantar beberapa assignment yang panjangnya dalam 3000 words setiap satu dalam minggu yang sama. Isnin kene hantar satu assignment, then the next assignment should be submitted on the Friday. Dari segi subjek tu, untuk kes aku agak susah. Sebab aku dulu background pure chemistry. Tapi master aku dalam engineering. So ade jugak subjek-subjek yang aku agak struggle waktu dekat sana dulu. Especially waktu dalam spring semester tu. Subjek waktu autumn semester (semester 1) lebih cenderung kepada management manakala subjek untuk spring semester (semester 2) lebih cenderung kepada engineering. So ianya lebih teknikal. Sudah tentulah ianya agak sukar untuk orang yang takde basic engineering macam aku ni. Sampaikan ada satu tahap tu, aku rase sangat yakin yang aku fail satu subjek ni. Hahaha... Tapi alhamdulillah.. Aku lepas je semua subjek tanpa perlu repeat mane-mane paper pun. Bukan sebab aku hebat. Tapi yang aku perasan, sepanjang aku berada di sana, Allah yang banyak memudahkan jalan aku. Seriously.

Nasihat aku kalau ade sesape yang berniat nak sambung belajar UK ni, teruskanlah. Cuma mula-mula tu betulkan niat dulu. Banyakkan berdoa mintak Allah beri petunjuk. Itu lah yang aku buat dulu sebelum aku datang ke UK. Aku mintak pada Allah supaya dipermudahkan segala urusan aku. Dan Alhamdulillah... Semuanya dah berakhir dengan baik. Cuma sekarang ni aku tengah struggle nak cari kerja. Nasib kurang baik sekarang sebab ekonomi kurang elok dekat Malaysia ni. Secara tak langsungnya, pasaran kerja pun tak berapa bagus. So terpaksalah menganggur dulu buat sementara waktu ni.

Akhir qalam, aku mengharapkan doa rakan-rakan untuk aku menamatkan zaman penganggur ini secepat mungkin. Hahaha.. Semoga ada yang baik di akhir perjalanan ini.

Thursday, 1 January 2015

Thanks 2014. Bring it on 2015!

This is going to be a short one. 2014 is one of the most exciting year for me. The last exciting year for me was the year 2004 when I was having my SPM. It is exactly 10 years apart from each other. Coincidence? Hurmm.. Maybe. To sum up 2014:

1. I bought my own car. I think of it as a taste of having a responsibility behind my back.
2. I resigned (again. sigh...) to give way to my study.
3. I come to UK to further my study.
4. I become a postgraduate student in the University of Sheffield.
5. Last but not least, I met someone who could possibly be the person I am going to spend the rest of my life with. Hopefully this one will work =)

How can 2014 be boring when there are so much things going on within it? A good year I'd say. Alhamdulillah.... =)

Looking forward to 2015.